Tisjøen vannbehandlingsanlegg koblet til nettet

Det nybygde Tisjøen vannbehandlingsanlegg i Eidsvoll kommune har nylig blitt permanent koblet til nettet etter en vellykket prøvedrift på seks måneder. Det nye anlegget, basert på ozonbiofiltrering kombinert med herding, erstattet det tidligere vannverket, som var betydelig mindre og kun inneholdt herding med UV-desinfeksjon. Det nye anlegget er designet for en kapasitet på 550 m³/t.

Stort filteranlegg

Øvre driftsnivå for de store filtersystemene med filteravlufting.

Systemer for produksjon av ozon

Redundante ozonproduksjonssystemer i tre linjer

Spylevannpumpesystem

Redundant spylevannpumpesystem

I 2017 ba helsemyndighetene om en utvidelse av vannverket for å oppfylle kravet om to uavhengige barrierer for sikker desinfeksjon. Etter en omfattende evalueringsprosess og inspeksjon av flere ulike systemer falt valget på ozonbiofiltreringsprosessen. Anbudsdokumentene ble publisert som et systemanbud i 2020, kort tid før pandemien. Hydro-Elektrik GmbHs tilbud, som foreslo å realisere systemet med store filtre, fikk den høyeste vurderingen og ble tildelt kontrakten. Dette dannet grunnlaget for den omfattende planleggingen av integreringen av det nye anlegget i det eksisterende systemet.

Råvannet, som strømmer inn fra Tisjøen med ca. 12 bar, blir først brukt til å produsere strøm i et turbinhus via en Pelton-turbin og pumpes deretter til vannverket under lavt trykk. Etter ozonering går det ozoniserte vannet inn i to reaksjonstanker der ozonet reagerer med de organiske stoffene i vannet. Etter reaksjonen doseres karbondioksid, og det sure vannet mineraliseres via to alkaliske filtre i oppstrømmen, og pH-verdien heves, samtidig som flokkuleringsprosesser finner sted. Etter det alkaliske filteret strømmer det herdede vannet inn i de nedstrøms biofiltrene og derfra inn i den 1 000 m³ store rentvannstanken. Utløpet fra rentvannstanken fører direkte ut i nettet via det eksisterende UV-systemet. Vannnivået i rentvannstanken er referanseverdien for rensekapasiteten, som er forhåndsdefinert i tre trinn på 200 m³/t, 320 m³/t og 550 m³/t.

Alle rør, filtre og vanntanker som brukes i systemet, er laget av rustfritt eller syrefast stål.